Vakcina protiv virusa gripa je distribuirana svim zdravstvenim ustanovama na teritoriji Beograda, izjavila je epidemiološkinja Gradskog zavoda za javno zdravlje Ivana Begović Lazarević i ukazala na važnost vakcinacije, posebno dece i starijih od 65 godina.

Begović Lazarević je za RTS rekla da su osobe starije od 65 godina uvek u većem riziku da imaju težu kliničku sliku, posebno ukoliko imaju i neku pridruženu hroničnu bolest, a u riziku su i deca mlađa od dve godine koja još nemaju razvijene odbrambene sposobnosti. „U posebnom riziku su svi hronični bolesnici, bilo kardiovaskularni, bilo plućni, svi oni koji imaju neku od hroničnih bolesti, koja im smanjuje imunitet, to može da bude i malignitet, gojaznost, dijabetes“, navela je Begović Lazarević i dodala bi i trudnice trebalo da se vakcinišu protiv gripa.

Prema njenim rečima, čim vakcina stigne svi hronični bolesnici treba da se jave lekaru i da se vakcinišu tokom oktobra. Da bi se razvio imunitet neophodno je da prođu dve do tri nedelje, a otprilike u novembru već kreće povećavanje broja obolelih, navela je Begović Lazarević.

Ona savetuje i da se građani koji su u većem riziku vakcinišu i protiv pneumokoka, teškog oboljenja pluća. „Vakcina je jako dobra, daje se samo u jednoj dozi i baš odlazak na vakcinaciju protiv gripa treba da se iskoristi i da svaki lekar pita svog pacijenta da li je možda prethodnih sezona primio tu vakcinu. Ukoliko nije, treba da se iskoristi“, rekla je doktorka. Prema njenim rečima, vakcina protiv pneumokoka štiti od razvijanja pneumonije, ali i od invazivnih oblika pneumokokne bolesti, kao što su bakterijemija, prisustva bakterija u krvi, zapaljenja moždanih ovojnica, zapaljenje koštane srži. Pneumokokna vakcina se, navodi, prima jednom u životu, a dostupna je u svim domovima zdravlja tokom cele godine.

Kada je reč o vakcinama protiv kovida, Begović Lazarević kaže da kod nas od jula meseca nema nijedne vakcine protiv kovida. „Bilo bi upitno koji bi bio efekat od vakcina, koje, da se tako izrazim, ne gađaju trenutne sojave u cirkulaciji, tako da ćemo videti kako će se to dalje odvijati, da li ćemo u nekom doglednom vremenu imati neku savremeniju, noviju vakcinu“, rekla je doktorka.

Istakla je da je i dalje cilj da se štitimo, pogotovo pacijenti koji imaju hronične bolesti treba da izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i okruženje gde ima obolelih, da stave masku i što više borave na otvorenom. Ona je ukazala da su trenutno aktuelne akutne respiratorne infekcije koje su otprilike za 20 odsto u porastu u odnosu na pre dve nedelje, kao i oboljenja slična gripu.