Vitamine i minerale bi u ovo doba godine trebalo da unosimo u organizam i to iz više razloga. Tokom jeseni važno je unositi vitamine D,C, B i magnezijum.

Vitamin D pomaže telu da prilagodi svoj cirkadijalni ritam usred skraćivanja dnevne svetlosti i važan je za imunitet i održavanje dobrog raspoloženja. Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost, ali se, pored dijetetskih suplemenata, može naći i u masnoj ribi, ulju jetre bakalara, goveđoj jetri i crvenom mesu, kao i u pečurkama i jajima. Tu su i namirnice obogaćene vitaminom D, kao što su mleko, sok od pomorandže i žitarice koje se jedu za doručak.

Vitamin C je važan jer jača nervni sistem i pomaže u smanjenju umora. Najbolji izvori vitamina C su agrumi i bobice, paprika, brokoli, karfiol, prokulice, lisnato povrće, kivi, papaja, mango i paradajz. Ovaj vitamin se lako gubi tokom kuvanja, pa je idealno da se ove namirnice konzumiraju sirove ili lagano kuvane kako bi se sačuvala njegova vrednost, prenosi Index.hr.

Vitamin B1 se nalazi u integralnim žitaricama, semenkama suncokreta, pasulju, grašku i svinjetini, dok su mlečni proizvodi, jaja, spanać, brokoli i bademi bogati vitaminom B2. Najbolji izvori vitamina B3 su piletina, riba (posebno tunjevina i losos), kikiriki, slanutak i semenke, dok je vitamin B5 prisutan u piletini, krompiru, suncokretovim semenkama, avokadu i jajima. Vitamin B6 se nalazi u bananama, tunjevini, ćuretini, krompiru i integralnim žitaricama, a izvor vitamina B7 su jaja, semenke suncokreta, orasi – posebno bademi i orasi, banane i karfiol. Vitamin B9 ćete naći u lisnatom zelenom povrću, kao što su spanać i kelj, mahunarke, citrusi i avokado, a vitamin B12 isključivo u proizvodima životinjskog porekla, kao što su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi. Vegani ga dobijaju iz obogaćene hrane ili suplemenata.

Magnezijum se može naći u mnogim namirnicama, posebno biljkama, orašastim plodovima i celim žitaricama.

Smanjenu potrošnju bilo koje od navedenih namirnica treba nadoknaditi uzimanjem vitaminskih kompleksa, minerala i antioksidanata.