Pet udruženja poljoprivrednika najavilo je opšti protest koji će biti održan 1. novembra sa početkom u 9 časova na teritoriji cele Srbije, piše u saopštenju. Poljoprivrednici su nezadovoljni što Vlada i resorno ministarstvo, kako navode, nisu ispoštovali potpisane sporazume i pozivaju ostatak poljoprivrednika da im se pridruže.

Kako se navodi u saopštenju, u sporazumu o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede koji su poljoprivrednici potpisali sa ministarstvom poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede u julu ove godine „taksativno su navedene mere podrške sa visinom subvencija i datumom isplate na koji se obavezala Vlada“. „Najnovija dešavanja gde su se pojavile informacije da su neka Udruženja na sastancima sa resornim ministarstvom smanjila visinu davanja, ministarstvo poljoprivrede bi time prekršilo zvanično potpisan dokument i nanelo nemerljivu štetu poljoprivrednicima koji su svoju proizvodnju unapredili setvom sertifikovanog semena, a nagradili one koje imaju fiktivna gazdinstva koja služe samo za dobijanje subvencija i ne bave se poljoprivrednom proizvodnjom“, dodaje se u saopštenju.

Kako navode, cilj sporazuma je „popravak situacije u poljoprivredi, sagledavanje celokupne trenutne situacije i isplata osnovnih ukupnih subvencija od 35000 dinara, dogovorenih na ranijim sastancima“.  „Svako smanjivanje novčanih davanja za bilo koju meru navedenu u sporazumu je korak unazad i nije u interesu poljoprivrednika, a ni Udruženja koja su svoj potpis stavila“, navode udruženja poljoprivrednika. Dodaje se da su, zbog navedenih razloga, kao i zbog odbijanja resornog ministarstva da demantuje navode za smanjenje subvencija sa 17.000 dinara na 10.000 dinara, „naterani“ da pozovu ostala poljoprivredna udruženja da protest.

Kako za Insajder navodi predsednik Udruženja „Stig“ Nedeljko Savić 1. novembar je kranji rok za javni poziv za isplatu sertifikovanog semena, te je zbog toga izabran taj datum. „U sporazumu koji je potpisan sa ministarsvom poljoprivrede, pre svega, koje nastupilo ispred Vlade Srbije stoji da će biti obavljen javni poziv za isplatu sertifikovanog semena od 1. oktobra do kraja meseca i biće isplaćen najkasnije do kraja godine. Tako da je taj neki 1. novembar datum kada ćemo videti da li će biti toga ili neće biti“, kaže za Insajder predsednik Udruženja Stig Nedeljko Savić.

Dodaje da u sporazumu stoji i da će nacrt tog pravilnika biti od 15. oktobra. „Znači nijedan rok još uvek nije prošao, ali ima najave, svi ste svedoci šta se piše u medijima da će biti smanjeno na 10.000 dinara, znači mi imamo u sporazumu da piše da je to 17.000 dinara“, kaže Savić. Do protesta, odnosno 1. novembra, dodaje, poljoprivrednici traže izjašnjavanje resornog ministartsva da obrazloži zašto se govori o smanjenju na 10.000 dinara , ali da do tad neće ništa drugo preduzimati. „Oktobar je mesec kada mi sejemo pšenicu, imamo dosta posla, mi živimo od toga. Oktobar je optimalni rok za setvu, tako da je to veliki problem za nas mi moramo da tempiramo to sve u skladu sa našim obavezama“, kaže Nedeljko Savić za Insajder.

Saopštenje potpisuje pet udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca, Složni „Pidikanci“ iz Bavaništa, „Severni Banat“ iz Kikinde, Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja „Adrani“, kao i Udruženje poljoprivrednika „Brestovački ratar“ iz Banatskog Brestovca.