Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) objavila je nedavno da je referentna vrednost cena prehrambenih proizvoda na svetskom nivou u septembru zabeležila najbrži rast u proteklih 18 meseci. Indeks cena prehrambenih proizvoda za septembar iznosio je 124,4 poena, što predstavlja rast od tri odsto u odnosu na avgustovskih 120,7 poena.

FAO indeks cena hrane, koji prati mesečne promene međunarodnih cena prehrambenih proizvoda kojima se globalno trguje, u septembru je u proseku iznosio 124.4 poena, što je za 3 procenta više u odnosu na avgust i za 2.1 procenat više od odgovarajuće vrednosti godinu dana ranije.

Najveći rast u septembru je zabeležio FAO indeks cena šećera, koji je porastao za 10.4 procenta. Porast je izazvan pogoršanjem izgleda za useve u Brazilu i zabrinutošću da bi odluka Indije da ukine ograničenja za upotrebu šećerne trske pri proizvodnji etanola mogla uticati na dostupnost izvoza iz zemlje.

FAO indeks cena žitarica je porastao za 3 procenta, predvođen većim izvoznim cenama pšenice i kukuruza. Međunarodne cene pšenice su porasle zbog zabrinutosti usled preterano vlažnih uslova u Kanadi i Evropskoj uniji, iako je to delimično nadoknađeno snabdevanjem po konkurentnim cenama iz regiona Crnog mora. Svetske cene kukuruza su takođe porasle, pod uticajem niskog nivoa vode na ključnim transportnim rutama duž reke Madeira u Brazilu i reke Misisipi u Sjedinjenim Američkim Državama. Nasuprot tome, FAO indeks cena pirinča je opao za 0.7 procenta, delimično odražavajući tihe trgovinske aktivnosti.

FAO indeks cena biljnog ulja porastao je 4.6 procenta u odnosu na avgust, uz sve veće kotacije za palmino, sojino, suncokretovo i ulje uljane repice. Porast međunarodnih cena palminog ulja bio je posledica niže proizvodnje nego očekivane u glavnim zemljama proizvođačima jugoistočne Azije.

FAO indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 3.8 procenta u septembru, uz povećanje kotacija punomasnog mleka u prahu, obranog mleka u prahu, putera i sira.

FAO indeks cena mesa porastao je za 0.4 procenta, uglavnom zbog viših cena živinskog mesa izazvanih snažnom uvoznom potražnjom za proizvodima iz Brazila. Svetske cene goveđeg i svinjskog mesa su ostale stabilne, dok su cene ovčijeg mesa u blagom padu u odnosu na nivoe iz avgusta.