Negativan odnos prema ekološkim protestima u Srbiji ima nešto više od polovine ispitanika koji su učestvovali u danas predstavljenom Demostatovom istraživanju, prema kojem pozitivan stav ima nepuna trećina ispitanih.

Stručnjacima u oblastima rudarenja i zaštite životne sredine veruje najviše ispitanika, nikome ne veruje 20 odsto, po tri odsto veruje ekološkim aktivistima i opozicionim političarima, dok dva odsto ispitanih nema mišljenje, pokazuju rezultati istraživanja koje je rađeno telefonskom anketom 14. i 15. septembra na uzorku od 1.200 ispitanika.

Programski direktor Demostata Zoran Panović naveo je da je pitanje litijuma očigledno postalo političko pitanje na kojem se Srbija deli za i protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Najveće poverenje je u predsednika Srbije (49 odsto) i u policiju (47 odsto).  Na pitanje “Kako ocenjujete mišljenje da je za Srbiju najbolje da postoji tip vladavine u kojoj postoje pošteni izbori i podela vlasti na zakonodavnu izvršnu i sudsku?“ dobili smo odgovore prema kojima je od deset ispitanika osam reklo da je demokratija dobra, jedan je rekao da je loša, a jedan nije znao šta da odgovori, rečeno je na predstavljanju najnovijeg Demostatovog istraživanja.