U Srbiji je potvrđen prvi slučaj virusa gripa ove sezone. Grip je potvrđen kod pacijentkinje u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac koja ima osnovno oboljenje.

Nacionalna referentna laboratorija za grip i druge respiratorne viruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak” o prvom slučaju gripa u ovoj sezoni u Srbiji obavestila je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kod pacijentkinje je potvrđena infekcije virusom gripa tipa AH1(pdm09), na teritoriji Šumadijskog okruga, saopštio je Institut „Batut“.  U biološkom materijalu (brisu ždrela i nosa), koji je u svrhu potvrde dijagnostike i obolevanja od gripa dostavljen od strane Instituta za javno zdravlje Kragujevac Nacionalnoj referentnoj laboratoriji, molekularnom tehnikom (Real–time PCR) potvrđeno je prisustvo virusa gripa tipa AH1(pdm09) – navodi „Batut“. Navodi se da pacijentkinja pored respiratornih simptoma ima i osnovno neurološko oboljenje.

Iz „Batuta“ navode da je na osnovu kvantitativnih pokazatelja intenzitet kliničke aktivnosti virusa gripa u Srbiji nizak. – U poređenju sa prethodnom nedeljom registruje se neznatno povećanje oboljenja sličnih gripu na teritoriji Republike Srbije (oko 3 odsto), a kada poredimo sa istim periodom prošle godine broj obolelih je viši za približno 9 odsto.

Vakcina protiv gripa je najsigurniji i najbezbedniji vid individualne i kolektivne zaštite od gripa. Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju redukovanja obolevanja i umiranja, kao i redukovanja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. – Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 do 3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog varijabilnosti sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone – podsećaju iz „Batuta“. Imajući u vidu različitu efikasnost vakcine u odnosu na uzrasne kategorije kod kojih se aplikuje, potrebno je napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se redukuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Opšte preventivne mere koje pomažu u sprečavanju širenja virusa gripa:

Pokrivanje nosa i usta maramicom tokom kašljanja i kijanja, nakon čega se upotrebljena maramica adekvatno odlaže.

Redovno pranje ruku vodom i sapunom, posebno nakon kašljanja i kijanja. Ukoliko voda nije dostupna, za dezinfekciju ruku se može upotrebiti sredstvo na bazi alkohola.

Izbegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta.

Izbegavanje kontakata sa bolesnim osobama.

U slučaju obolevanja potrebno je ostati kod kuće i ne ostvarivati kontakte sa drugim ljudima.