Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika opozicije.

Ni danas na početku sednice nije bilo kvoruma, pa je predsedavajuća Snežana Paunović zamolila poslanike vladajuće većine „da obezbede kvorum“ kako bi moglo da se radi. Na početku sednice u elektronski sistem za glasanje se prijavilo 55 poslanika, a nakon poziva Snežane Paunović 132 poslanika.

Šef poslaničke grupe Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije Miroslav Aleksić rekao je da mu juče ni na jedno pitanje nisu odgovorile ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić, već je „nastavljeno sa manipulacijama“. Aleksić je rekao da, između ostalog, nema odgovora šta je interes Srbije i zašto ulazimo u projekat Jadar, ni zašto za 690 miliona za 40 godina raskopavamo i uništavamo Srbiju, kao i zašto je vlast dovela ponovo „Rio Tinto“ pre 2022. godine i zašto je nastavila projekat iako je na njega stavila tačku. „Od svega toga vi ste, gospođo ministarka, nama iz opozicije ponudili vašu garderobu. Ne treba nama, gospođo ministarka, ni vaš jučerašnji sako od 3.500 evra, ni vaše minđuše od 7.000 evra, ni vaša torba koju nosite od 10.000 evra. To poklonite onima koji nemaju da plate ni račune za struju koliko ste ih osiromašili. Barem da probate dušu da spasite“, rekao je Aleksić. Brnabić je rekla da je ministarka dama koju poslanici opozicije već treći dan napadaju lično, a nemaju nijedan argument. „U nedostatku argumenata hajde da vidimo kako je obučena, neistine o tome šta koliko košta. Kakvi ste vi to eksperti za modu kad pogledate sako i znate koliko košta“, rekla je Brnabić i dodala da se to nikada ne bi desilo da je ministar muškarac.

Poslanica Ekološkog ustanka i ovlašćeni predstavnik predlagača izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijela Nestorović izjavila je danas da će tražiti da se o tom propisu glasanje obavi javno, pojedinačnim prozivanjem. „Zamoliću na kraju ove sednice da se glasa javnim prozivanjem kako bi sve moje kolege ostale zapamćene u istoriji srpskog zakonodavstva i parlamentarizma i kao ljudi koji su glasali za uništenje Srbije, srpskog seljaka, poljoprivrednog zemljišta, vode, vazduha i zemlje“, rekla je Nestorović na sednici Skupštine Srbije.