Pisac Srđan V. Tešin, dobitnik ovogodišnje Andrićeve nagrade za knjigu „Crna Anđelija i druge zverske priče“, izjavio je za FoNet da se to priznanje smatra krunom književne karijere, bez obzira da li ste pripovedač ili romanopisac.

Tešinu je nagrada svečano uručena u Zadužbini Ivo Andrić, a njegova knjiga je nagrađena kao najbolja zbirka pripovedaka objavljena u 2023. godini jednoglasnom odlukom žirija koji su činili dr Branko Vraneš, dr Maja Đurić i dr Marko Avramović.

Član žirija Maja Đurić rekla je za FoNet da su Tešinovu zbirku izdvojili veština pripovedanja, stilsko, poetičko jedinstvo i narativna zaokruženost.

Predsednik Upravnog odbora Andrićeve zadužbine akademik Miro Vuksanović rekao je novinarima da je Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) letos još jednom imenovala rukovodstvo Andrićeve zadužbine, što SANU čini od njenog osnivanja, uz preporuku da se što češće objavjuju Andrićeva dela koja su dosad štampana na 49 jezika. Zadužbina romanima “Na Drini Ćuprija” i “Travnička hronika” završava priređivanje celokuponog Kritičkog izdanja Andrića, što znači svih njegovih objavljenih dela, uključujući “Kuću na osami” na kojoj je ostavio belešku da je spremna za štampu, dodao je Vuksanović. Kritičko izdanje daje istorijat svake Andrićeve knjige i pojedinačnih dela, od početnih zapisa koji su sačuvani u SANU, Zadužbini i Andrićevom muzeju. Vuksanović je naglasio da je Zadužbina o svom trošku, od 2016. do ove godine, u pet kola, u obimna 23 toma naučnog izdanja, dobila autentični tekst Andrićevih dela, čime je ispunjena piščeva autorska volja.

Andrićeva nagrada simbolično se uručuje na dan rođenja nobelovca Andrića.