Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju septembra iznosile su 28,2 milijardi evra, što je povećanje za 54,7 miliona evra u odnosu na kraj avgusta, saopštila je danas NBS.

Neto devizne rezerve na kraju septembra iznosile su 24 milijarde evra i u odnosu na kraj avgusta povećane su za 53,8 miliona evra.  Ukupni prilivi u devizne rezerve u septembru iznosili su 183,1 miliona evra i ostvareni su po osnovu izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka, upravljanja deviznim rezervama, po osnovu donacija i drugim osnovima. Odlivi iz deviznih rezervi realizovani su neto razduženjem države po osnovu deviznih kredita i plaćanja deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 143,8 miliona evra, dok su ostali odlivi iznosili ukupno 146 miliona evra. Na povećanje deviznih rezervi uticao je i pozitivan neto efekat tržišnih faktora u iznosu od 161,4 miliona evra, koji je u najvećoj meri rezultat rasta cene zlata u dolarima na međunarodnom tržištu za oko 4,6 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo slabljenje dolara u odnosu na evro za oko 0,8 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u septembru iznosio je 721,6 miliona evra i bio je za 47,7 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. U septembru dinar je nominalno oslabio prema evru za 0,1%, dok je na nivou godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u septembru neto prodala 100 miliona evra. Od početka 2024. godine, NBS je neto kupila 1,7 milijardi evra.