O zaštiti useva uljane repice iz najranijih rokova setve PIS je obavestio javnost pre deset dana. Sada je kiritičan momenat za zaštitu useva posejanih u drugoj polovini septembra, koji su u početnim fazama razvoja i kao takvi najosetljiviji na napad štetočina!

Pregledom useva uočava se aktivnost: repičine lisne ose, buvača, lisnih vaši, kupusovog moljca, kukuruzne sovice, glodara. U ovom momentu iz Prognozno izveštajne službe ističu kao najznačajniju štetočinu repičinu lisnu osu, čije pagusenice u početnim fazama razvoja biljaka ishranom mogu pričiniti veoma značajne štete, a usled jačeg napada može doći i do golobrsta! Ne treba zanemariti ni prisustvo buvača koji pri suvom i toplom vremenu mogu značajno oštetiti useve izgrizajući kotiledone i mlado lišće. Prisustvo vaši na repici nosi rizik od infekcije useva Virusom žutice postrne repe, koje se nekoliko godina unazad registruje u proizvodnji ove uljarice. S obzirom na to da se za naredni period najavljuje suvo vreme sa visokim dnevnim temperaturama vazduha, može se očekivati neometana aktivnost svih navedenih štetočina!

Preporučuje se pregled useva i hemijske mere zaštite po postizanju sledećih pragova štetnosti:

Repičina lisna osa: jedna mlada pagusenica po biljci ili 0,5 starijih pagusenica po biljci

Lisne vaši: 20% infestiranih biljaka lisnim vašima u fazi uljane repice od kotiledona do 6. razvijenog lista

Buvači: 5-10% uništene lisne površine.

PIS i dalje upućuje na redovan pregled parcela na prisustvo aktivnih rupa od poljskih glodara, jer njihovo prisustvo nosi rizik od nastanka šteta usled ishrane nadzemnim i podzemnim delovima izniklih biljaka! Ukoliko se utvrdi brojnost glodara u II kategoriji (10-500 rupa po hektaru od poljske voluharice i 10-50 rupa od poljskih miševa) preporučuje se primena registrovanih rodenticida na bazi cink-fosfida, uz obavezno poštovanje svih mera zašite ljudi, životinja, životne sredine!