Predsednik Vlade Miloš Vučević razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Češke Janom Lipavskim i ocenio da njegova poseta Beogradu predstavlja novu stranicu u tradicionalno dobrim odnosima, saopšteno je iz Vlade.

Vučević je istakao da je investiciona klima poslednjih godina značajno unapređena, a Srbija danas među najprivlačnijim zemljama za investicije na Zapadnom Balkanu i pozvao češke kompanije da ulažu u Srbiji. Pozvao je češke kompanije da budu partneri na Ekspo 2027, koji je ocenio kao priliku za pozicioniranje Srbije kao zemlje mogućnosti. On je iskazao zabrinutost zbog situacije na Kosovu i aktivnosti koje Aljbin Kurti i administracija u Prištini preduzimaju protiv srpskog stanovništva.

Lipavski je rekao da saradnja dveju zemalja, koja je tradicionalno dobra, može biti dodatno unapređena u oblastima ekonomije i energetike. On je istakao da Češka podržava nastavak dijaloga Beograda i Prištine i dodao da je dijalog jedini način da se dođe do rešenja prihvatljivog za obe strane