Premijer Srbije Miloš Vučević stigao je danas na samit Berlinskog procesa, a dočekao ga je nemački kancelar Olaf Šolc. Potpisana je Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište, a tokom boravka u Berlinu Vučević će imati niz bilateralnih sastanaka.

U Berlinu je danas potpisana Deklaracija podrške Akcionom planu za zajedničko regionalno tržište, a jedan od potpisnika je i premijer Srbije Miloš Vučević. Dokumenta su, u prisustvu nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, potpisali i premijer Crne Gore Milojko Spajić, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Borjana Krišto, predsednik vlade Severne Makedonije Hristijan Mickoski i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Premijer Srbije Miloš Vučević sastao se danas u Berlinu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. „Srdačan razgovor sa premijerom Viktorom Orbanom, iskrenim prijateljem Srbije, tokom samita Berlinskog procesa“, naveo je Vučević na Instagramu. Prethodno je prisustvovao panelima posvećenim regionalnoj saradnji i zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Zelenoj agendi, povezivanju i energetici.

Vučević u Berlinu učestvuje na samitu Berlinskog procesa, kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, a domaćin ovogodišnjeg jubilarnog samita je nemački kancelar Olaf Šolc.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je Evropska unija kompletna jedino sa Zapadnim Balkanom kao svojim delom, kao i da bi zemlje tog regiona trebalo da preduzmu dalje korake ka zajedničkoj budućnosti. On je na otvaranju samita Berlinski proces koji se održava u Berlinu rekao da svi znamo koliko je region zapadnog Balkana još uvek oblikovan sukobima iz prošlosti, kao i da je vreme da se oni prevaziđu i da se okrenemo prema budućnosti. „Zato želim da poručim našim prijateljima iz Beograda i Prištine, nemojte dopustiti da vas prošlost vrati unazad sa puta prema mirnoj i prosperitetnoj budućnosti. I dalje sam uveren da ta budućnost leži u EU, a da tamo vodi samo jedan put – potpuno sprovođenje sporazuma koje ste već postigli. Opredeljeni smo za rešavanje bilateralnih pitanja u duhu saradnje i miroljubivim sredstvima. To je ono za šta se Berlinski proces zalaže“, rekao je Šolc.

Na samitu učestvuju šefovi država ili vlada šest zemalja Zapadnog Balkana i još devet članica EU, predsednica Evropska komisije Ursula fon der Lajen i predstavnici međunarodnih organizacija.