Udruženje građana „Jadovnik – oaza netaknute prirode“, u okviru projekta „EU za zelenu agendu u Srbiji“, osposobilo je Centar za hitno zbrinjavanje i rehabilitaciju povređenih ptica grabljivica na planini Jadovnik, na lokalitetu Kašan, saopštio je Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP).

Udruženje će, uz savete ornitologa Zavoda za zaštitu prirode Srbije i veterinara, blisko sarađivati sa javnim preduzećem Srbijašume, za hitno zbrinjavanje ptica grabljivica iz zaštićenih područja – Ozren-Jadovnik, Klisura reke Mileševke i Kamena gora.

Centar značajno doprinosi i očuvanju ptica grabljivica jer omogućava prikupljanje podataka o stanju lokalnih populacija ptica, uzrocima povreda i stanju rehabilitovanih ptica nakon puštanja u prirodu, ali omogućava i obuku i razvoj veština budućih stručnjaka za zaštitu i očuvanje ptica grabljivica.

U Srbiji su zakonom zaštićene sve ptice grabljivice, uključujući 34 vrste dnevnih grabljivica i lešinara, kao i 10 vrsta sova, gde su nažalost mnoge vrste ugrožene zbog nezakonitih aktivnosti poput trovanja i krivolova, istaknuto je u saopštenju.

Ovu inicijativu, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom, uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.