Kod nas je teško predvideti koje povrće donosi “sigurnu” zaradu. Možda je rešenje da gajite beli luk jer je zarada dobra za naše uslove i sa dva hektara imate primeran godišnji prihod. Uvoznici dobro zarađuju na uvozu belog luka dok je naš, domaći beli luk u zapećku. Sada je cena 200 dinara za kilogram, na veliko. Oktobar je pravo vreme za sadnju.

Beli luk se može gajiti na zemljištu koje će dati 5 – 7 tona po hektaru. Za setvu je potrebno oko 800 kilograma. Nije jeftino kupiti seme iz ovlaštenih prodavnica – cena je 825 dinara za kilogram (NS seme), ali ako računate koliko ćete dobiti luka na jesen od jednog kilograma kvalitetnog semena to je dobra računica. Možete seme nabaviti i kod seljaka po 500 dinara za kilogram. Rodiće, ali garancije koliko – nema. Možete u drugoj setvi sami ostaviti deo svog belog luka za setvu, zato je prvi put sigurno bolje kupiti kvalitetno seme. Tako ćete izbeći virusna oboljenja koja mogu naneti velike štete koja će se videti u vreme bere po visini prinosa po hektaru.

Kilogram belog luka na pijaci je 700 – 800 dinara za kilogram. Proizvođači kažu da i uz cenu od 400 dinara za kilogram, na veliko, imaju zaradu od koje mogu pristojno živeti. Beli luk zahteva dobru pripremu zemljišta, sadnju (kada se prvo čenovi zaštite od zemljišnih štetočina), đubrenje, te 3-4 prskanja zavisno od godine i puno radne snage za berbu. Tu je možda razlog zašto se njive sa belim lukom teško šire.

Na redu je država da uvede subvencije za kulture koje možemo proizvoditi sa prinosom na nivou razvijenih zemalja, ali sa višim kvalitetom jer to će biti adut za dobru prodaju, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Treba i edukovati kupce, ali ne samo “Kupujmo domaće” nego edukovati ih da taj luk iz Kine nije u klasi sa našim po svom hemijskom sastavu i načinu kako je proizveden. Pitajte proizvođače domaćih, stvarno domaćih kobasica, kulena gde oni kupuju beli luk i papriku!