Ministarstvo informisanja i telekomunikacija saopštilo je da je ove godine, kroz devet konkursa za sufinansiranje medijskih projekata i putem pojedinačnih davanja, podržalo 497 projekata sa 352 miliona dinara što je, kako se navodi, najveći iznos za podršku medijima od uspostavljanja javnih konkursa 2014. godine.

U saopštenju piše da je kroz konkurse za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja i stručne edukacije, unapređenje profesionalnih i etičkih standarda i istraživanja u oblasti javnog informisanja, resorno ministarstvo podržalo 471 projekat sa 337 miliona dinara, što je, kako se dodaje, 27 miliona dinara više u odnosu na 2023. godinu. „Pored toga, putem pojedinačnih davanja podržano je još 26 projekata i dodeljen iznos od 14,7 miliona dinara“, stoji u saopštenju.

Informacije o sredstvima dodeljenim putem konkursa za sufinansiranje projekata dostupne su na internet prezentaciji Ministarstva informisanja i telekomunikacija putem linka https://mit.gov.rs/sekcija/sr/767/konkursi-iz-oblasti-informisanja.php.

Putem pojedinačnih davanja, dva miliona dinara dobila je Politika novine i magazini – društvo za izdavanje novina i magazina DOO iz Beograda, milion dinara Sandžak televizija DOO iz Novog Pazara dok je Televizija sporta i zdravlja SOS KANAL PLUS d.o.o. iz Beograda dobila 800.000 dinara.

Novinsko-izdavačko društvo Romano Nevipe d.o.o. iz Beograda dobilo je 700.000 dinara, Društvo za novinsko-izdavačku delatnost Dan Graf d.o.o. iz Beograda 600.000 dok su po 500.000 dinara dobili Srpsko istorijsko-kulturno društvo „Nikola Vasojević“ iz Berana, Televizija Požega d.o.o. iz tog mesta, Merlinka festival iz Beograda i televizije Telemark DOO iz Čačka i GM Plus Cable d.o.o. iz Gornjeg Milanovca.

Sredstva u istom iznosu dodeljena su i Savezu slepih Srbije i Sindikatu novinara Srbije (SINOS).