Istraživanje Demostata o odnosu građana prema strankama pokazuje da je 37 odsto ispitanika „privrženo“ strankama na vlasti, 21 odsto je bliže strankama opozicije, dok 42 odsto navodi da im nisu bliski ni jedni, ni drugi, saopštio je danas sociolog i glavni istraživač Demostata Srećko Mihailović.

Istraživanje je pokazalo da 52 odsto ispitanika ima pasivan odnos prema politici, odnosno 26 odsto je nezainteresovanih, dok 26 odsto smatra da bi politiku prepustiti merodavanima. Pet odsto ispitanika sebe smatra aktivnim u politici, dok 43 odsto navodi da se ne angažuje, ali prati zbivanja, pokazuju rezultati istraživanja.

Programski direktor Demostata Zoran Panović rekao je da je 51 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za stranku koja Srbiju vodi EU, dok bi 28 odsto ispitanika glasalo za stranku koja se tome protivi. Prema njegovim rečima, hroničan problem politike je „opčinjenost vođom“.

Panović smatra i da je nepoverenje u stranke opozicije nastalo jer su brojni građani razočarani raspadom koalicije „Srbija protiv nasilja“ koja je davala dobre osnove za značajan rezultat.