Prednosti jesenje setve graška su višestruke, odnosno poznato je da se dobija veći prinos i bolji kvalitet zrna, a značajna prednost je i ta, što se u rano proleće dobija mlad grašak za koji se postiže veća tržišna cena.

Grašak pripada grupi veoma ekonomičnog povrća za gajenje, prvenstveno jer daje visoke prinose i zato što sadrži mnogo hranljivih materija, te je široko zastupljen u ishrani. Mladi grašak predstavlja veliki izvor proteina, minerala, vitamina i aminokiselina. Osim što može da se koristi u svežem stanju, može da se zamrzne i na taj način dugo čuva. S obzirom na kratku vegetaciju, grašak je odličan predusev za mnoge vrste povrća i veoma je koristan za naredne kulture, jer kao i sve mahunarke, obogaćuje zemljište lako pristupačnim azotom i odlično je zelenišno đubrivo.

Grašak se seje uglavnom u proleće, iako jesenja setva ima niz prednosti. Prednosti jesenje setve graška su višestruke, odnosno poznato je da se dobija veći prinos i bolji kvalitet zrna, a značajna prednost je i ta, što se u rano proleće dobija mlad grašak za koji se postiže veća tržišna cena. Pored navedenog, ranim dolaskom mladog graška u proleće oslobađa se zemljište za setvu drugih vrsta povrća, poput paradajza ili paprike.

Što se tiče najpovoljnijeg roka za setvu ranije se savetovala setva graška polovinom oktobra, odnosno do kraja oktobra. Usev do početka mrazeva i snega naraste do desetak centimetara, dobro se ukoreni i pripremi za zimu. Međutim, sada, zbog nestabilnog vremena i sve češćih kasnih prolećnih mrazeva koji mogu da oštete cvetove i mlade mahune, preporuka je da se grašak seje i u novembru.  Razlog je što ukoliko dođe do pojave kasnih prolećnih mrazeva, mlade biljke mnogo bolje podnose niske temperature od već formiranih biljaka. Važno je da prilikom setve graška u jesenjoj setvi se seje više semena jer može da se desi da neka biljka kasnije isklija i do mrazeva ne dostigne potrebnu visinu.

Seje se u kućice ili dvorede leje, s razmakom između redova 30-35 cm, na dubinu od 2-3 cm, a leja od leje treba da je udaljena oko 50 cm. Ukoliko se seje u kućice, potrebno je da se dobro zagrnu i nagaze. Zbog kratke vegetacije organska hraniva ne bi trebalo dodavati jer mogu da isforsiraju vegetativni porast na račun prinosa. Preporuka je da se unošenje organskih i mineralnih đubriva obavlja na osnovu rezultata agrohemijske analize zemljišta.