Poboljšanje sistema za prijavljivanje nestale dece „Pronađi me“ treba da bude jedan od prioriteta u narednom periodu, složili su se danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić i predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

„Nadam se da ćemo u vašem mandatu imati javni registar nestalih lica i unaprediti sistem ‘Pronađi me'“, poručio je Jurić Dačiću tokom konferencije „Bezbednost i odgovornost“ koja se deveti put održava u Beogradu i dodao da, kada je reč o sistemu „Pronađi me“, treba raditi na obaveštavanju porukama putem baznih stanica. Jurić je dodao da je važna i saradnja sa nosiocima društvenih mreža, poput kompanije Meta. „Nemamo odgovorno lice u našoj zemlji koje bi moglo da garantuje da, ako se dete jednom nađe na njihovim platformama, da će taj sadržaj kasnije biti uklonjen“, napomenuo je Jurić. Dodao je da je 2023. godine prijavljen nestanak 1.525 dece, a pronađeno ih je 1.510.  „Na kraju godine nismo znali za 15 mališana“, kazao je Jurić.

Dačić se složio sa time da sistem „Pronađi me“ treba unaprediti, ali je dodao i da je to samo jedan od sistema, podsetivši i na objedinjeni sistem javnih službi 112. Dačić je istakao da je važna i edukacija đaka.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil istakao je važnost borbe protiv zlostavljanja na internetu.

U ime Centra za nestalu i zlostavljanu decu, domaćin skupa Igor Jurić istakao je da očekuje podršku države i za projekat „Uključi se“ koji treba da se bavi decom sa problemima u ponašanju.  „Samo na taj način, ako se približimo toj deci i njihovim roditeljima mi možemo očekivati poboljšanje po pitanju vršnjačkog nasilja“, kazao je Jurić.