Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar poručio je da je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batutˮ za 100 godina postojanja oblikovan da bude čvrst temelj javno-zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Lončar je na svečanoj akademiji, održanoj u Centru „Savaˮ povodom veka postojanja „Batutaˮ, ukazao na to da ova zdravstvena ustanova svakim danom sve više dobija na značaju, čuvajući javno zdravlje u vremenima teških izazova.

Direktorka Instituta prof. dr Verica Jovanović uručila je ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru priznanje za podršku u radu Instituta, a istovremeno je priznanje za doprinos u unapređenju javnog zdravlja uručila i predsedniku države Aleksandru Vučiću, koje je preuzela njegova savetnica Verica Lazić.

Povodom obeležavanja jubileja, Institut „Batutˮ je domaćin dvodnevnog međunarodnog kongresa „Javno zdravlje –  dostignuća i izazoviˮ. U čast ovog važnog datuma, vršilac dužnosti direktora „Pošte Srbijeˮ Zoran Anđelković promovisao je na svečanosti izdanje prigodne poštanske markice.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, tadašnje Ministarstvo narodnog zdravlja i Stalne epidemijske komisije, na čijem je čelu bio Milan Jovanović Batut, započinje pripreme za formiranje prvih preventivnih ustanova, a od presudnog značaja za razvoj preventivne delatnosti bilo je formiranje Centralnog higijenskog zavoda u Beogradu. Ovaj zavod je od osnivanja 1924. godine do današnjih dana doživeo nekoliko transformacija, a od 1979. godine, na predlog posebne komisije istaknutih lekara, nosi ime dr Milana Jovanovića Batuta. Milan Jovanović Batut rođen je 1847. godine u Sremskim Karlovcima, završio je medicinu na Bečkom univerzitetu, a po povratku sa studija u Somboru je osnovao prvi list „Zdravljeˮ, nakon čega je nekoliko godina radio u vodećim medicinskim ustanovama Evrope. Batut je dugi niz godina predavao na Katedri higijene i sudske medicine na Velikoj školi u Begradu, a bio je prvi dekan i profesor na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Preminuo je 1940. godine u Beogradu.