Ministar kulture u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković prisustvovao je u Zaječaru obeležavanju završetka radova na izgradnji Centra za interpretaciju kulturnog nasleđa arheološkog nalazišta Feliks Romulijana, i tom prilikom izrazio uverenje da će opremljen Vizitorski centar sa svim sadržajima biti otvoren u decembru.

Selaković je istakao da je izgradnja Centra urađena u okviru projekta „EU za kulturno istorijsko nasleđe i turizam“, koji implementira Nemačka razvojna agencija GIZ. On je naglasio da su ovim poduhvatom, Evropska unija i nemački partneri pokazali koliko je važno da se naše kulturno-istorijsko nasleđe predstavi na jedan pravi i kvalitetan način ne samo Srbiji, već čitavoj Evropi i svetu.

Prema Selakovićevim rečima, samo u prvih osam meseci ove godine, arheološki lokalitet Feliks Romulijana posetilo je 40.000 ljudi, a moderno doba i savremene tehnologije zahtevaju predstavljanje kulturnog i istorijskog nasleđa na jedan mnogo kreativniji način. U skladu sa tim, Vlada Srbije će, u dogovoru sa predstavnicima Ministarstva turizma i omladine i Ministarstva kulture, sa 25 miliona dinara finansirati nabavku izuzetno skupe opreme za ovaj objekat kako bi posetioci još bolje razumeli značaj ovog lokaliteta, ali i da bi ovde na pravi način osetili duh antičkog Rima, duh civilizacije koja je utemeljila i današnju modernu Evropu, poručio je ministar.

Na svečanom obeležavanju završetka gradnje Centra obratili su se i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre, zamenik ambasadorke SR Nemačke Karsten Majer-Vifhausen i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.