Reprezentativni prosvetni sindikati nastaviće proteste i štrajkove tokom novembra, izjavio je danas predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović i dodao da će konačna odluka o dinamici i oblicima štrajka biti poznata do ponedeljka, 18. oktobra.

„Ne bežimo od razgovora, želimo da sednemo za sto, ali da dobijemo konkretnu ponudu koja bi ispunila ono što je potpisano. Potpisali su dokument, neka ga raealizuju. I ako bude kašnjenje neka to bude u nekom kratkom vremenskom periodu, a ne da za dve tri ili pet godina stignemo do republičkog proseka“, rekao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović za FoNet povodom glavnog zahteva zaposlenih u školama da se ispoštuje Protokol potpisan prošle godine, koji podrazumeva da se plate u prosveti izjednače sa republičkim prosekom. Marjanović je najavio i radikalizaciju štrajkova, ako ne bude zvaničnog dogovora i saglasnosti sa Vladom Srbije.

Reprezentativni sindikati zaposlenih u prosveti sastali su se danas kako bi sumirali rezultate ankete, sprovedene među članovima nakon jednodnevne obustave rada 2. oktobra.

Prema rečima Marjanovića, tokom novembra će se najverovatnije kombinovati različiti oblici štrajka, a zvanična odluka uslediće do ponedeljka, kada se budu izjasnili i organi svih reprezentativnih sindikata. „U velikim gradovima članstvo je uglavnom za potpunu obustavu rada, ali se , generalno, veći deo zaposlenih opredelio za onu manje radikalnu varijantu, da se  počne od skraćenja časova na 30 minuta, pa ako se ne prihvate zahtevi, da se onda pribegne i potpunoj obustavi nastave. U minornom broju je bilo i onih odgovora da treba prihvatiti aktuelnu ponudu Vlade Srbij da od 1. januara nastavno osoblje dobije povišicu od 12 odsto, a nenastavno 8 odsto“, rekao je Marjanović.  On je dodao da je za reprezentativne sindikate neprihvatljivo da povišica ne bude jednaka za sve zaposlene u prosveti.