U okviru zvanične posete provinciji Šandong u NR Kini, delegacija Pokrajinske vlade na čelu sa predsednicom Majom Gojković sastala se danas sa sekretarom KPK Grada Džaojuen Ši Sinom i Van Fengom, predsednikom kompanije „Linglong Tire“, koja ima fabriku i u Srbiji, u Zrenjaninu.

Delegacija je obišla razvojno-istraživački centar kompanije, laboratoriju, kao i poligon za testiranje guma. Gojkovićeva je podsetila na to da je prilikom nedavnog pokretanja serijske proizvodnje u fabrici u Srbiji, predsednik Republike Aleksandar Vučić istakao da je reč o najvećoj grinfild investiciji ikada realizovanoj u našoj zemlji. Prema rečima predsednice Pokrajinske vlade, ova investicija ima veoma važnu ulogu u razvoju ekonomskih odnosa između Srbije i Kine i potvrda je veoma dobrih odnosa dveju zemalja.

Sagovornici su se saglasili da Kinu i Srbiju veže veliko prijateljstvo i veoma dobra saradnja, koja se kontinuirano unapređuje zajedničkim investicijama i projektima.

Sekretar Šin Si rekao je da je Kina zahvalna na podršci koju Republika Srbija pruža realizaciji kineskih projekata u našoj zemlji, i najavio skoru posetu Pokrajinskoj vladi radi razmatranja mogućnosti novih investicija. Direktor kompanije Van Feng istakao je da je „Linglong Tire“ jedan od vodećih proizvođača guma u Kini i svetu. Feng je ovom prilikom istakao da je ta kompanija zadovoljna poslovanjem u Srbiji, zahvalivši na podršci investicionom projektu te firme u Zrenjaninu.

Fabrika guma „Linglong“ predstavlja prvu evropsku fabriku ovog kineskog proizvođača i najveći strani investicioni projekat u Srbiji, sa ukupnom vrednošću investicije od preko jedne milijarde evra.