Evropski pčelarski savez (EBA) se bori za skoro 400.000 pčelara. U Nemačkoj je približno 83 odsto meda u hipermarketima lažno, a ista situacija je bila i u Srbiji. EBA je izdao saopštenje za javnost povodom predstojećeg Svetskog dana hrane.

Relativno skoro je Evropska komisija saopštila da je skoro 50 odsto meda na tržištu lažno. Ovi podaci bi trebalo da budu više od alarma za politiku, koja to jedina može da reguliše odgovarajućim zakonima. Evropska komisija je na inicijativu Slovenije promenila Direktivu o medu, a uskoro će med morati da bude obeležen i sa zemljom porekla. Pored toga, postavljen je cilj definisanja usaglašene metode za određivanje lažnog meda kao i određivanje referentnih laboratorija. Ali, nažalost, to ide presporo, jer bi trebalo da traje tri godine. Poslednji podaci pokazuju da je povećan udeo lažnog meda. Evropsko udruženje profesionalnih pčelara (EPBA) sprovelo je istraživanje u Nemačkoj i doživelo pravi šok, jer je približno 83 odsto meda u hipermarketima lažno, a ista situacija je bila i u Srbiji.

Pčelarstvo neće preživeti nelojalnu konkurenciju lažnog meda. Zato je krajnje vreme da svi delujemo i sarađujemo, pre svega evropski političari, da preduzmemo stroge mere protiv lažnog meda, da ODMAH uspostavimo koordinirane metode za otkrivanje lažnog meda kao i referentne laboratorije. Metod MORA biti takav da će ga koristiti inspekcije u svim evropskim zemljama i tako moći odmah da ukloni sav lažni med sa tržišta! Svi moramo da upozorimo potrošače na ovaj problem, jer med konzumiramo za jačanje zdravlja, a lažni med mu ponekad samo šteti. Stoga se upućuje poziv potrošačima u Evropi: „Mi Evropljani biramo evropske pčelinje proizvode, najbolje iz lokalne sredine ili bar iz naše zemlje, ili bar iz Evrope!“

Sve pčelarske organizacije u Evropi moraju udružiti snage da bi ostvarile isti cilj. Nažalost, uspeh neće biti bez saradnje i zajedničkog delovanja. Evropski pčelarski savez (EBA) je otvoren za saradnju sa svima, jedini cilj nam je da zaštitimo pčelare i potrošače!