U Srbiji 2.000 ljudi, od toga 40 dece, čeka da im se presadi organ da bi mogli da nastave normalno da žive, ali to neće moći bez donora, rečeno je na Trgu republike u Beogradu, gde je u minut do 12, u okviru kampanje „Najvažniji poziv u životu“, postavljeno 2.000 peščanih satova kako bi se skrenula pažnja da vreme 2.000 pacijenata ističe.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar naglasio je da je 20 puta veća verovatnoća da nam zatreba organ nego da ga doniramo. On je najavio da će država nastaviti da ulaže u stručnjake da mogu da rade transplantacije i da će se promeniti zakoni da se to omogući, ali da ništa neće značiti ako ne bude donora.

Članica Udruženja Zajedno za novi život Željka Bojić (34), čeka na transplantaciju jetre dve godine i svako jutro se budi sa nadom za poziv života, ali misli da neće uskoro stići ako se ne promeni svest čitavog društa.

Generalni direktor Hemofarma Ronald Zeliger je izjavio da ne može da zamisli nijedan razlog da se donorstvo ne podrži.

Zoran Dragišić, koji je dao saglasnost za doniranje organa svoje supruge koja je preminula pre šest godina, istakao je da bi broj od 2.000 trebalo pomnožiti nekoliko puta, koliki je broj onih koji zajedno sa pacijentima čekaju poziv života. Naš gubitak nije moglo ništa da nadomesti, ali velika je uteha meni i mom sinu da su organi naše Branke nekom spasili život i da je ona nastavila da živi kroz te ljude, rekao je Dragišić.

Prema podacima Fondacije Hemofarm, uz  saglasnost šest donora, u Srbiji je od početka ove godine urađeno samo 19 transplantacija, što je manje nego 2023,  a 15 porodica odbilo je da donira organe svojih najbližih koji su doživeli moždanu smrt.