Nećete kopati, poručili su sinoć učesnici protestnog skupa ekoloških organizacija protiv rudarenja litijuma vlastima u Srbiji i kompaniji Rio Tinto.

Mi proživljavamo pakao zato što su oni bahati, ne znaju šta će više od novca, rekla je aktivistkinja udruženja „Ne damo Jadar“ Marijana Petković i poručila da kada ne rade institucije, ostaje samo ulica.

Zlatko Kokanović iz te organizacije zapitao je odbornike u Skupštini opštine Loznica, koja skoro tri meseca ne zaseda, imaju li trunke časti i savesti i da li su svesni da li će, ako usvoje izmene prostornog plana opštine, u istoriji biti upisani kao izdajnici.

Slobodan Stanimirović iz sela Zavlaka u Rađevini vlast je nazvao zlotvorima, zbog svega što rade oko litijuma, i poručio da će zbog toga „dobiti po zasluzi“.

Ljiljana Bralović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije poručila je da će njihovi predstavnici uvek stajati ispred „kartela“ koji želi da uništi Srbiju i reći „nećete kopati“.

Na protestu je najavljeno da će u subotu biti organizovane blokade puteva u Gornjim Nedeljicama i u Preljini kod Čačka.

Protestu je prisustvovao veći broj poslanika u Skupštini Srbije i lideri Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović, Demokratske stranke Zoran Lutovac, Srbija centar Zdravko Ponoš, Zeleno-levog fronta Radomir Lazović i koalicije Zajedno-moramo Nebojša Zelenović.

Nevladina organizacija Arhiv javnih skupova saopštila je da je, prema proceni njihovog terenskog tima, na skupu protiv Rio Tinta u sredu u Loznici učestvovalo oko 2.000 ljudi. Za taj protest nije određivana relativna veličina (u odnosu na broj lokalnog stanovništva) zato što značajan broj učesnika nije bio iz Loznice.