U Srbiji će novembra početi sprovođenje organizovanog skrininga za rano otkrivanje raka pluća. Srbija će postati prva zemlja Zapadnog Balkana koja će na taj način dijagnostikovati to oboljenje, rečeno je na konferenciji za novinare u Klinici za pulmologiju.

Navedeno je da u Srbiji od raka pluća godišnje oboli oko 7.000, a umre više od 5.000 osoba.

Savetnik ministra zdravlja za prevenciju Nebojša Tasić je rekao da je Srbija na drugom mestu u Evropi po broju obolelih i umrlih od raka pluća, ali da te brojke mogu da se promene, jer rak pluća, kao i neke druge bolesti, može biti izlečiv ako se otkrije na vreme.

Direktor Klinike za pulmologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Mihailo Stjepanović izjavio je da za početak, u Klinici za pulmologiju ima optimalnih uslova da se organizuje skrining na rano otkrivanje raka pluća za građane iz Beograda i da će potom, ukoliko zainteresovanost građana bude velika, uključiti i druge klinike.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kazao je da rezultati istraživanja pokazuju da građani koji su odgovorili na pitanje o uzroku raka pluća, smatraju da su cigarete najčešći uzrok (64 odsto), 14 odsto ispitanih navodi zagađenje, a po devet odsto ispitanih ističe stres i nasledni faktor.

Klačar je naveo i da prema istraživanju mali procenat građana zna kako se sprovodi skrining pluća, te da je samo tri odsto građana reklo da je u pitanju niskodozni skener. Većina je podržala uvođenje organizovanog skrininga – njih 41 odsto. Na skrining pluća bi se odazvao nešto manji procenat građana: 28 odsto bi bezuslovno došlo na skrining, 31 odsto ako bi dobili poziv sa zakazanim vremenom i 23 odsto građana ako ih na skrining uputi lekar.

Na konferenciji je rečeno i da na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba umre od karcinoma pluća i da statistika pokazuje da se kod više od 70 odsto pacijenata karcinom otkrije u poslednjem stadijumu bolesti, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene.