Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao je danas sa Miloradom Rakićem iz Užica, koji je sa svojom jedinicom u oktobru 1944. godine učestvovao u operaciji oslobađanja Beograda.

Ministar Đurić je, u ime Vlade Republike Srbije i Ministarstva spoljnih poslova, zahvalio učesniku Narodnooslobodilačkog rata Miloradu Rakiću na svemu što je učinio tokom svog nimalo lakog ratnog i životnog puta, kako bismo svi mi danas živeli u slobodi. „Da nije bilo vaše hrabrosti i nesebičnosti, danas ne bi bilo nas, jer za takav životni put treba biti i veoma nesebičan, i na vaš primer i tu osobinu današnje generacije treba da se ugledaju“, naglasio je ministar Đurić.

Epopeja o borbi za oslobođenje Beograda, kako je istakao, svedoči i o ključnom doprinosu koji je naš narod dao u borbi protiv fašizma i nacizma. Prema njegovim rečima, malo je zemalja koje su tokom Drugog svetskog rata imale svoj Narodnooslobodilački pokret, i potrebno je iznova ukazivati na važnost borbe za slobodu i nezavisnost i tradiciju antifašističke borbe, kao vrednosti koje su utkane u temelje naše državnosti. Ministar Đurić je, takođe, ukazao i na značaj rada SUBNOR-a, kao organizacije koja baštini i neguje sećanje na Narodnooslobodilačku borbu našeg naroda, angažuje se u radu sa mladima i brine o statusu boraca, čuvajući od zaborava važnost njihove borbe za slobodu.

Izrazivši zahvalnost na tome što Republika Srbija brine o svojim borcima, o čemu svedoči i današnji susret, Užičanin Milorad Rakić, koji će naredne godine proslaviti 100. rođendan, u razgovoru sa ministrom Đurićem pohvalio je njegov dosadašnji rad i doprinos  očuvanju naših državnih i nacionalnih interesa.  „Najviše života ostavio sam u izgradnji zemlje, jer znam koliko je njih izginulo za njeno oslobođenje“, rekao je Milorad Rakić na kraju susreta.

Kao učesnik Narodnooslobodilačkog rata i borac Prve krajiške brigade, Milorad Rakić je za svoje zasluge odlikovan brojnim najvišim odlikovanjima, a po završetku rata demobilisan je iz Prvog gardijskog bataljona.