Na Beogradskom sajmu sutra će biti otvoren 67. Međunarodni sajam knjiga, na kojem će se do 27. oktobra predstaviti više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva, pod sloganom „Reč je slobodna“.

Sajam knjiga svečano će otvoriti u 18 sati pesnikinja i dramska spisateljica Milena Marković, a u ime Kube, koja je zemlja počasni gost, govoriće pripovedač, pesnik i antropolog Migel Barnet. Za posetioce će Sajam biti otvoren sutra od 10 časova.

Počasni gosti na Sajmu knjiga su pisci Toni Parsons iz Velike Britanije, David Unger iz Gvatemale i Sjedinjenih Američkih Država i Nataša Rogelja iz Slovenije. Na Sajmu učestvuju i Belorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, Iran, Kongo, Maroko, Nemačka, Rumunija, Rusija, Tunis, Turska i Ukrajina.

Sajam će imati četiri programske celine: „Hiljadu zašto“ o književnosti za decu i mlade, „Pesme sunca“ o poeziji, „Atlas opisan nebom“ o nedavno umrlom piscu i akademiku Goranu Petroviću i „Sumljivo lice“, u spomen na Branislava Nušića. Organizatori su najavili i tribinu o odnosu književnosti i ideologije i zlouptrebi veštačke inteligencije u prevođenju.

Porodični dani Sajma biće 21. i 22. oktobar kada će jedna karta važiti za celu porodicu, dok će školski dan, za organizovane posete učenika, studenata, nastavnika i profesora, biti 24. oktobar.