Zeleno-levi Front (ZLF) danas je podneo zahtev da Beogradska ulica, u kojoj je 18. oktobra pre 27 godina ubijen četrnaestogodišnji romski dečak Dušan Jovanović, ponese njegovo ime, a to čini u dogovoru sa njegovom porodicom.

Duška Jovanović, sestra ubijenog Dušana izjavila je danas na konferenciji za novinare da su mnogi pogođeni ubistvom njenog brata, ali da ima i onih koji i danas „žmure i prave se kao da se ništa nije desilo“.

Programski koordinator ZLF Svetislav Kostić ukazao je da je Dušan Jovanović ubijen samo zato što je bio Rom. Kostić smatra da je neophodno da park i ulica dobiju ime po Dušanu Jovanoviću jer bi mu se na taj način odužili nečim što je više od „pukog sećanja“.

Dušan Jovanović, koji je sa roditeljima i starijom sestrom Duškom živeo u Beogradskoj 35, izašao je 18. oktobra 1997. godine tokom večeri da u obližnjoj prodavnici kupi sok. Na ulici na smrt su ga pretukli pripadnici neonacističkog skinhed pokreta, Ištvan Fendrik i Milan Čujić, tada takođe maloletnici. Dušan je od posledica prebijanja preminuo na ulici, gde ga je našao njegov otac. Čujić i Fendrik imali su po 17 godina kada su osuđeni na po deset godina zatvora. Presudom je utvrđeno da su Dušana Jovanovića ubili samo zato što je Rom.