Protekle subote u Mužlji je održan jubilarni, 20. Pastirski dan u Mužlji. Organizator je, kao i prethodnih godina, bilo Udruženje negovalaca starih običaja Remus, a posetioci su imali priliku da vide kako se nekada živelo i radilo.

Tradicionalni Pastirski dan protekle subote održan je u Mužlji, po jubilarni 20. put. Domaćini su za posetioce pripremili interesantan program, gurmanske specijalitete pripremljene na tradicionalan način, a organizovano je i takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša.

Retkost je danas sresti pastire i čuvare stoke. Organizovanjem Pastirskog dana stanovnici Mužlje čuvaju sećanje na ovo važno i nimalo lako zanimanje, ali i sećanje na nekadašnje običaje i tradiciju koja polako bledi. Jožefa smo pitali koliko je važno da mladi uče o običajima, da ih poštuju i da budu u prilici da ih praktikuju.

Na manifestaciji je bio i Popov Radoslav, koji kaže da mladi danas nisu zainteresovani za očuvanje tradicije.

Pastirski dan je, i ove godine, organizovalo je Udruželje negovalaca starih običaja Remus, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata, Nacionalnog saveta Mađara i Mesne zajednice Mužlja.