Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor „Elektroprivrede Srbijeˮ Dušan Živković obišli su danas gradilište postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani „Nikola Tesla Bˮ.

Đedović Handanović je istakla da je ovo među  najvećim gradilištima u zemlji i jedan od najznačajnijih projekata, zahvaljujući kojem će emisije sumpor-dioksida biti smanjene čak 30 puta.

Direktor „Elektroprivrede Srbijeˮ Dušan Živković je naglasio da je izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u TENT B još jedan pokazatelj da EPS brine o ekologiji, i poručio da će svi veliki blokovi EPS-a imati sve mere za zaštitu životne sredine. Nakon izgradnje ovog postrojenja, emisije sumpor-dioksida biće na nivou evropskih standarda, ispod 130 miligrama po kubnom metru, dok će emisije praškastih materija biti smanjene na nivo manji od 20 miligrama po kubnom metru, precizirao je Živković. On je naglasio da se na oba bloka u TENT B koristi ista tehnologija, uz korišćenje krečnjaka, gde je nusproizvod gips, pri čemu se očekuje proizvodnja oko 300.000 tona gipsa, koji je postao veoma konkurentna roba za građevinsku industriju.