Izaslanik prеdsеdnika Rеpublikе Srbijе Alеksandra Vučića i ministar za rad, zapošljavanjе, boračka i socijalna pitanja Nеmanja Starović prеdvodio jе cеntralnu komеmorativnu svеčanost u Kragujеvcu povodom obеlеžavanja Dana sеćanja na srpskе žrtvе u Drugom svеtskom ratu.

Centralna komemorativna svečanost „Veliki školski čas“, povodom obeležavanja Dana sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, održana je danas u Spomen-parku „21. oktobar“, u prisustvu državnih zvaničnika, predstavnika diplomatskog kora i više hiljada građana.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, u svojstvu izaslanika predsednika Srbije Aleksandra Vučića, položio je venac na humku streljanih đaka i profesora. Vence su, između ostalih, položili i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, učenici Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici i izaslanici gradova pobratima i ambasadori brojnih zemalja iz Evrope i sveta.

Na Velikom školskom času, koji se po tradiciji održava ispred Spomenika streljanim đacima i profesorima, izvedena je poema „Lekcije iz pamćenja” književnika Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića.

Masovno streljanje hiljada građana Kragujevca od strane nemačkih okupatara koje se dogodilo 21. oktobra 1941. godine bio je jedan od najtragičnijih događaja u okupiranoj Srbiji. U gradu Kragujevcu i okolini, nemačka kaznena ekspedicija izvršila je tada masakr, kao vid odmazde, nad više hiljada srpskih civila. Prema raspoloživima saznanjima, ubijeno je 2.796 osoba, od kojih 412 u selima, a ostali u Kragujevcu. Posebnu dimenziju tragediji daje činjenica da su, pored brojnih drugih, Nemci tada priveli i odveli na streljanje čak i đake viših razreda gimnazije, od petog do osmog razreda.