Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Holandije i Kanade Martajna Elhersma i Mišel Kameron sa kojima je razgovarao o unapređenju saradnje.

Vučić je na svom Instagram profilu napisao da je sa ambasadrom Holandije Elhersmom razgovarao o aktuelnim političkim kretanjima u regionu, te da ga je posebno detaljnije obavestio o „planovima Srbije za snažan ekonomski napredak“ i inicijativama Srbije „koje za glavni cilj imaju očuvanje mira, stabilnosti i opšteg napretka na Zapadnom Balkanu“. „Istakao sam interes Srbije za produbljivanjem ukupnih odnosa sa Holandijom, sa posebnim naglaskom na holandske investicije u neke od ključnih projekata u Srbiji“, rekao je Vučić. On je ukazao da Holandija koja je poznata po inovacijama i naprednim tehnologijama može Srbiji da ponudi „dragocena iskustva u oblastima kao što su zaštita životne sredine, poljoprivreda, održiva infrastruktura i energetska efikasnost“. „Saradnja u ovim domenima ne samo da može da donese veliku uzajamnu korist, već bi doprinela unapređenju kvaliteta života naših građana“, rekao je Vučić. On je rekao da je zahvalio na podršci Holandije EU putu Srbije i izrazio spremnost na jačanje saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa. Ambassador Elhersma je Vućiću preneo pozdrave od holandskog kralja Vilema Aleksandera.

Vučić je rekao da je sa novoimenovanom ambasadorkom Kanade u Srbiji Mišel Kameron razgovarao o brojnim novim potencijalima za saradnju, kao i o aktuelnim političkim pitanjima. Kako je rekao upoznao je ambasadorku sa prilikama na Zapadnom Balkanu i izrazio uverenje da ujedinjenim naporima može da se doprinese snažnijem regionalnom povezivanju i održivoj stabilnosti na korist svih građana i zajedničkog napretka. „Izrazio sam spremnost Srbije za unapređenje sveobuhvatne saradnje sa Kanadom, pogotovo imajući u vidu investicije u velike projekte u oblastima infrastrukture, energetike i zaštite životne sredine“, rekao je Vučić. Preneo je svojoj sagovornici da Srbija želi da intenzivira odnose sa Kanadom i to ne samo u sferama politike i ekonomije već i kroz jačanje kulturnih veza koje bi, kako je ocenio dodatno obogatile odnose dve zemje. „Brojna dijaspora srpskog porekla koja živi u Kanadi igra ključnu ulogu u ovom procesu, služeći kao jedinstveni most između naše dve zemlje, rekao je Vučić.