Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izrazio je danas očekivanje da će jedan od rezultata njegovog susreta sa kolegom iz Vanuatua Mataijem Seremajom Navaluom biti produbljeno razumevanje za poziciju Srbije, kao i bolje razumevanje izazova i otvorenih pitanja sa kojima se suočavaju ljudi u Vanuatuu i u čitavom pacifičkom pojasu.

Đurić je ocenio posetu zamenika predsednika Vlade i ministra inostranih poslova, međunarodne saradnje i spoljne trgovine Vanuatua kao istorijsku, jer je reč o prvoj poseti na visokom političkom nivou zvaničnika te pacifičke države.

Ministar Navalu zahvalio je šefu srpske diplomatije na pozivu da poseti Srbiju, istakavši da je dočekan sa velikom srdačnošću i gostoljubivošću i da je da sastanak imao za cilj da osnaži i dalje unapredi odnose dve zemlje. Navalu je naveo da je razgovarano o globalnim pitanjima poput mira i bezbednosti, razvoja, zaštite životne sredine, klimatskih promena, a posebno je pohvalio pažnju koju Srbija pridaje pacifičkim ostrvskim zemljama. Osvrnuvši se i na značaj programa „Svet u Srbiji“, Navalu je naglasio da trenutno u Beogradu visoko obrazovanje stiče troje studenta iz njegove zemlje. „Nadamo se da ćemo u budućnosti imati još više naših studenata koji će studirati ovde u Srbiji, kako bi stekli korisna znanja u oblasti nauke, poljoprivrede, zdravstva, tehnologija i sporta“, naglasio je šef diplomatije Vanuatua.