Otporne vrste cveća sa prolećnim periodom cvetanja su jesenje lukovice. To su zumbuli, lale, narcisi, krokusi, ljiljani, ranunkulusi, irisi…

Lukovice cveća, zavisno od vrste, možete saditi u proleće ili jesen. Jesenje lukovice je najbolje posaditi od polovine oktobra, a najkasnije pre mraza. Za sadnju birajte zdrave, krupne i neoštećene lukovice, koje nemaju miris na trulež i nisu mekane. Iz krupne i zdrave lukovice razviće se krupan i lep cvet. Važno je da ih posadite ubrzo nakon kupovine, a ako to niste u mogućnosti čuvajte ih u papirnoj ambalaži na tamnom, hladnom i suvom mestu.

U većini slučajeva lukovice najbolje uspevaju na osunčanim ili blago senovitim mestima u tkz. „šarenom hladu“. Što se tiče zemljišta vole dobro drenirano tlo u kom se ne zadržava višak vlage, jer ona dovodi do truljenja lukovica. Kada ste odabrali poziciju za sadnju pripremite zemljište tako što ćete odstraniti korovske biljke. Dobro je da ga usitnite i, ukoliko je potrebno, popravite glinovito zemljište šljunkom i peskom ili perlitom. Korisno je pre sadnje odrediti raspored pojedinih vrsta. Najbolje je posaditi ih u manjim grupama i to grupisane po bojama, visini ili vrsti, uz izbegavanje linijske sadnje. Podsećamo da cveće iz lukovica cveta u različito vreme, pa je korisno planirati kada će koji cvetovi ulepšavati vrt. Lepo je kombinovati ih sa drugim cvetnicama i ostalim biljkama kako bi svaka od njih pokazala svu svoju lepotu. U proleće vrlo lepo izgledaju „cvetna ostrva“, zar ne ? Pustite mašti na volju.

Preporučuje se da lukovice postavite na dubinu dva do tri puta veću od veličine luka. Tako ćete ih sačuvati od mrazeva. Na primer lale i narcise na dubini oko 20 cm, visibabe i šafrane na 10-15 cm. Razmak između lukova zavisi od njihove veličine. Tako krupni lukovi neka budu udaljeni jedan od drugog 10-15 cm, a sitniji oko pet centimetara. Vrlo je važno da lukovicu nežno postavite tako da njen uži deo bude okrenut nagore, jer će se iz tog dela obrazovati stabljika i listovi. Nakon sadnje prekrijte ih rasteresitom zemljom i zalijte. Kada zahladni možete ih zaštiti prirodnim malčom.

Najčešće ranoprolećno cveće nije potrebno zalivati jer u zemljištu ima dovoljno vlage, kako zbog zimskih zaliha tako i zbog prolećnih kiša. Ukoliko je to ipak potrebno i zemlja je suva, zalivajte ih umereno. Nakon što precvetaju potrebno je odstraniti uvenule cvetove kako se biljka ne bi trošila na stvaranje semena. Listove treba odstraniti tek kada se potpuno osuše. Na taj način lukovice će sačuvati energiju za narednu sezonu cvetanja. Lukovice su prilično fina hrana za miševe i krtice. Možete ih sprečiti da grickaju sočne lukove tako što ćete pre sadnje postaviti zaštitnu mrežu u zemlji kroz koju oni ne mogu proći. Ova mreža će, osim toga, sprečiti lukovice da „tonu“ u zemlju, što se dešava jer ih korenje vuče dublje. Ako „potonu“ preduboko, više neće cvetati. Zato se lukovice presađuju svakih nekoliko godina.

Izazvati cvetanje lukovica kada im nije vreme za to, možemo tako što ćemo isforsirati da lukovice prođu kroz hladnu i tamnu fazu u trajanju od mesec dana do šest nedelja. Možemo ih staviti u frižider ili podrum. U tom periodu formiraće se korenov sistem i cvetni pupoljak. Kada ih nakon toga iznesemo na svetlost, one će ogrejane suncem rasti i cvetati.