Istraživači eksperimentalno potvrdili prenošenje virusa avijarne influence H5N1 na goveda, prenosi Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“.

Visoko patogena avijarna influenca ( HPAI) H5N1 potvrđena je kod muznih krava u Teksasu. Preko 200 pozitivnih stada je identifikovano u 14 američkih država. Klinički simptomi ove infekcije uključivale su smanjen unos hrane i pokretljivost bubrega, kod krava u laktaciji smanjenu proizvodnju mleka, a mleko je bilo promenjeno – žuto i gusto. Dijagnostičkim ispitivanjima je utvrđena virusna RNK u mleku i tkivu mlečne žlezde sa degeneracijom i nekrozom alveolarnog epitela i pozitivnom imunoreaktivnošću žlezdanog epitela mležne žlezde.

Istraživači smatraju da ovi događaji potvrđuju veliki potencijal ovog virusa da se sa ptica prilagodi na različite vrste sisara. Istraživači su uspeli da izvedu eksperimentalnu infekciju virusom H5N1 genotipom B3.13 kod jednogodišnjih junica i krava u laktaciji holštaj rase. Junice su inokulisane aerosolomm respiratornim putem, a krave intramamarnim putem.

Klinička bolest je bila blaga kod junica, ali je infekcija potvrđena detekcijom virusa, lezijama i serokonverzijom. Klinička bolest kod krava u laktaciji uključivala je smanjenu pokretljivost burega, promene u izgledu mleka i smanjenoj produkciji.

Infekcija je potvrđena nalazom virusne RNK u mleku, izolacijom virusa, lezijama u tkivu mlečne žlezde i pojavom specifičnih antitela. Ova studija pruža osnovu za istraživanje dodatnih puteva infekcije, patogeneze, prenošenja i razvoja daljih strategija u kontroli ove bolesti.