Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u slovačkom gradu Komarnu sa premijerom Slovačke  Robertom Ficom i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao, posle sastanka sa slovačkim premijerom Robertom Ficom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da su rezultati koji se tiču migracione krize postignuti uz zajednički rad. „Nije bilo jednostavno, ove godine je 80 odsto manje migranata nego prošle. Nastavićemo da radimo zajedno i rezultati će biti dobri. Trenutno je 477 migranata u prihvatnim centrima u Srbiji. Mi ćemo svoj posao u interesu Evrope i naših prijatelja u Mađarskoj i Slovačkoj, i u našem interesu, nastaviti da radimo“, rekao je predsednik Srbije. Istakao je da su razgovarali o mnogim drugim važnim pitanjima i da uvek nešto nauči od svojih sagovornika. „Radujem se susretima u Beogradu, trilateralne susrete smatram veoma dobrim i važnim“, poručio je.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da oni nisu morali da budu nosioci Nobelove nagrade da bi predvideli 2015. godine šta će se dogoditi sa pitanjem migrantske krize u Evropi. „Bez dozvola, ljudi drugačijih kultura su ulazili na naš kontinent i znali smo da će biti problema. Možemo biti sigurni da Fico i ja nismo bili opterećeni teretom šta će se desiti jer smo to unapred znali. Nisu nas slušali, a sada su suočeni sa činjenicama – od 2015. osam miliona zahteva za azil podneto je u okviru EU. Što se tiče pokušaja ilegalnih prelazaka, bilo je 3,8 miliona pokušaja“, naveo je. Kako je dodao, od tih 3,8 miliona, Mađarska je sama otkrila milion takvih slučajeva. „Činjenice govore svojim jezikom. Što se tiče readmisije, EU nije sposobna da je izvrši za ove što su ilegalno ušli“, naveo je premijer Mađarske.

Slovački premijer Robert Fico je, posle trilateralnog sastanka, rekao da pruža punu podršku ambiciji Sribje da u što kraćem roku postane članica Evropske unije. „Ne mogu da zamislim da bi neko trebalo da pretekne Srbiju na tom putu. Uradićemo sve da se ta legitimna ambicija Srbije ispuni“, rekao je Fico.