Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je danas u Beogradu s novim komandantom Kfora general-majorom Enrikom Barduanijem.

Tokom prvog susreta dvojice generala otkako je italijanski general sredinom ovog meseca primio dužnost komandanta međunarodnih snaga u našoj pokrajini bilo je reči o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i zajedničkim aktivnostima Vojske Srbije i Kfora.

General Mojsilović je ukazao da je, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehničkim sporazumom, kao i drugim potpisanim sporazumima, Kfor jedina legitimna oružana formacija na prostoru Kosova i Metohije i od novoimenovanog komandanta Kfora zatražio da međunarodne snage dosledno i nepristrasno sprovode svoj mandat i, iznad svega, zaštite Srbe i srpsko versko, kulturno i istorijsko nasleđe u Pokrajini. Uz ocenu da je bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji nestabilna i osetljiva, on je istakao da najveću pretnju bezbednosti predstavljaju jednostrani i provokativni potezi privremenih institucija samouprave u Prištini koji za cilj imaju promenu etničke strukture na severu Pokrajine.

Načelnik Generalštaba je generalu Barduaniju čestitao postavljenje na novu dužnost i izrazio očekivanje da će i za vreme njegovog mandata na čelu Međunarodnih bezbednosnih snaga saradnja Vojske Srbije i Kfora biti profesionalna i u funkciji očuvanja mira i stabilnosti u regionu.