Zasadi voća se u zavisnosti od biljne vrste, sortimenta, lokaliteta i kondicije zasada, nalaze u fazi od obezbojavanja lišća do 50% lišća žuto i opalo, saopšteno je iz Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja (PIS). U narednom periodu voćarima se preporučuje sprovođenje mehaničkih i hemijskih mera zaštite, kako bi stabla u što boljoj kondiciji ušla u sledeću vegetacionu sezonu.

Sada je pravo vreme da se pregledaju zasadi i ukoliko se uoče simptomi poput izumiranja grana za koje je pričvršćeno svenulo lišće, sušenja i pucanja kore, rak-rana, sušenja grana i grančica, zaostalih sasušenih plodova i dr., da se pristupi njihovom orezivanju i uklanjanju iz zasada kako bi se smanjio infektivni potencijal patogena za narednu sezonu. Kada su pitanju zasadi koštičavog voća koji imaju istoriju bakterioznih oboljenja, za sada ove mere treba odložiti jer se infekcija višegodišnjih grana može ostvariti upravo preko rana nastalih prilikom rezidbe. Kod takvih zasada preporuka je da se uklanjanje obolelih biljnih delova sprovede nakon hladnog zimskog perioda, kada je rizik od širenja bakterija preko rana nastalih rezidbom minimalan.

Nakon toga, može se početi sa jesenjom zaštitom preparatima na bazi bakra. Ovim tretmanom se smanjuje infektivni potencijal brojnih patogena koji prezimljujavaju na stablima, granama, pupoljcima, pukotinama kore, poput prouzrokovača šupljikavosti lišća, monilioze koštičavog voća, pegavosti lišća višnje i trešnje, kovrdžavosti lišća breskve, bakterioznog izumiranja koštičavog voća i dr. Ovo, kod proizvođača poznato i kao „plavo prskanje“ je važno i za dezinfekciju samih stabala, a osim toga bakar utiče i na bolje odrvenjavanje mladara i lastara i čini biljku spremnijom za ulazak u zimski period.

Primena bakarnih preparata se preporučuje kada u zasadima opadne oko 50-70% lisne mase. Izvođenje tretmana se preporučuje po mirnom i suvom vremenu u najtoplijem delu dana, uz utrošak veće količine vode radi što bolje pokrivenosti biljaka.