Deklaracije na hrani uzimamo zdravo za gotovo, ali one su veoma važan alat za naše zdravlje. Ove oznake nam garantuju da je hrana zaista ono što mislimo da jeste i da proizvodi sadrže hranljive materije u količinama koje očekujemo. Etikete nas informišu o sastojcima i nutritivnoj vrednosti proizvoda.

S obzirom na sve veću međunarodnu trgovinu, sve je teže da znamo ko su naši proizvođači hrane i odakle ona dolazi. Pouzdane oznake pomažu da se popuni taj nedostatak informacija. FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu) i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) sarađuju na postavljanju globalnih standarda za označavanje hrane. Zemlje moraju da se pridržavaju tih standarda kada označavaju hranu, posebno onu koja će biti prodavana na globalnom tržištu.

6 stvari u kojima vam deklaracije na hrani pomažu:

  1. Čuvaju vam zdravlje – Oznake na hrani vam pomažu da bolje razumete sastav proizvoda: vitamine, minerale, kalorije, masti i druge važne nutritivne informacije. Kroz etikete možete pratiti unos mikronutrijenata i izbegavati nedostatke, kao što su nedostatak gvožđa ili vitamina D. Takođe, možete pratiti unos kalorija i zasićenih masti, što vam pomaže da održite zdravu telesnu težinu. Ograničavanjem unosa šećera i soli, kao i obezbeđivanjem uravnotežene ishrane, možete smanjiti rizik od bolesti poput dijabetesa i određenih srčanih oboljenja.
  2. Pomažu vašoj bezbednosti – Svake godine, više od 600 miliona ljudi oboli, a 420.000 umre zbog konzumiranja hrane kontaminirane bakterijama, virusima, parazitima, toksinima i hemikalijama. Etikete na proizvodima pružaju upozorenja i važne informacije o pravilnom korišćenju hrane, kao što su uputstva za skladištenje i kuvanje.
  3. Sprečavaju vas u kupovini neoriginalnih proizvoda – Bez međunarodno garantovanih etiketa, prodavci hrane mogli bi da obmanu potrošače lažnim predstavljanjem proizvoda na ambalaži. Na primer, kada kupujete čokoladu, želite da budete sigurni da je to zaista čokolada, ili kada kupujete ribu, da je to tačno ona vrsta ribe koja je navedena na pakovanju.
  4. Transparentnost sastojaka, dobrih i loših – Reakcije na hranu pogađaju 10-25% stanovništva u razvijenim zemljama. Najčešći alergeni su kikiriki, soja, mleko, jaja, riba, rakovi, pšenica i orašasti plodovi. Etikete na hrani vam pomažu da prepoznate i izbegnete ove potencijalne alergene, čime se smanjuje rizik od napada alergije.
  5. Deklaracije na hrani preveniraju bacanje hrane – – Oznaka datuma na proizvodima omogućava vam da znate koliko dugo je hrana bezbedna za konzumaciju. Ovo je ključno kako biste izbegli bolest izazvanu konzumiranjem hrane kojoj je istekao rok trajanja. Međutim, zbunjivanje između datuma “najbolje do” i “rok upotrebe do” može dovesti do većeg bacanja hrane.
  6. Podrška lokalnim proizvođačima hrane – Određene oznake koje ukazuju na poreklo hrane, mogu privući pažnju kupaca i povećati vrednost proizvoda, a samim tim i proizvođača. Potrošači često povezuju lokalne i specifične prehrambene proizvode sa određenim geografskim područjima, pripisujući im karakteristike kao što su ukus i kvalitet.