Mnoge biljke koje zimi miruju sada mogu imati koristi od orezivanja, naročito voćke, žbunje, ruže i neki drugi grmovi. Saznajte šta se i na koji način orezuje zimi.
Zimsko orezivanje je proces sečenja i oblikovanja određenih biljaka tokom zime, kako bi se podstakao zdrav i snažan rast, kao i veći urod plodova i cvetova. Ovaj postupak takođe može pomoći u sprečavanju širenja bolesti među biljkama. Zimsku rezidbu treba obaviti kada drvo ili žbun miruje, obično između novembra i kraja februara. Za biljke poput vinove loze, breze i smokve, važno je da budu u dubokom mirovanju, pa ih je najbolje orezivati do sredine zime kako bi se sprečilo “krvarenje” iz posečenih stabljika.
Nisu sve biljke pogodne za zimsku rezidbu. Neke bi trebalo ostaviti do kraja godine. Zima je idealno vreme za preoblikovanje stabala jabuka i krušaka, kao i za orezivanje grmlja poput crne ribizle, ogrozda, crvene ribizle i maline. Vinova loza, glicinija i veliki listopadni grmovi koji su previše narasli takođe će imati koristi od zimske rezidbe, kao i penjačice i grmlje ruža. Trešnje, šljive i bilo koje biljke koje cvetaju u proleće ili rano leto, poput jorgovana, magnolija i rododendrona, ne treba orezivati zimi. Takođe, zima može biti preuranjena za orezivanje hortenzija i budleja, osim ako imate vrlo blag februar. Te biljke je bolje orezivati u proleće, kada počne novi rast.
Zimska rezidba podstiče rast, pa je idealna za mlade voćke. Međutim, stabla voćaka je najbolje orezivati leti, kako bi se podstakla proizvodnja cvetova i plodova, dok se rast usporava.
Saveti za uspešno orezivanje:
Nabavite dobar alat za orezivanje, čist i oštar.
Prilikom rezidbe voćaka i žbunja, cilj je da se postigne oblik koji će omogućiti veći prinos plodova.
Pokušajte da napravite oblik u obliku pehara na stablima jabuke i kruške, kako biste omogućili bolji protok vazduha i svetlosti.
Počnite sa odsecanjem svih mrtvih i bolesnih stabljika, kao i svih stabljika koje se preklapaju i trljaju.
Nastojte da ostavite zdrave stabljike i grane, ali smanjite njihovu visinu ako postanu prevelike.
Kada orezujete glicinije, odrežite sve bočne izdanke na 3 ili 4 pupoljka.
Prilikom rezidbe jabuka, odsecite sve mlade izrasline koje rastu daleko od plodnih ostruga.
Uopšteno govoreći, uvek secite tik iznad pupoljka okrenutog ka spolja pod uglom, tako da rez bude okrenut nadole.