Sada je pravo je vreme za zimski tretman koštičavog voća, poručuje Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

U zavisnosti od sorte, lokaliteta i ekspozicije, zasadi  šljive, višnje, trešnje, kajsije se nalaze u fazi mirovanja do bubrenja pupoljaka. Dalji najavljeni porast temperature vazduha će dovesti do ubrzanog razvoja vegetacije.

Zimski tretman voća je veoma značajna preventivna mera kontrole velikog broja patogena i štetočina voćaka u vreme mirovanja i pred samo kretanje vegetacije. Brojni insekti, grinje, prouzrokovači biljnih bolesti prezimljavaju u voćnjacima i to najčešće ispod kore drveta, na granama i grančicama, ispod ljuspica pupoljaka.

U cilju smanjenja infektivnog potencijala brojnih patogena, kao i smanjenja brojnosti prezimljujućih formi štetočina, proizvođačima se preporučuje tretman kombinacijom registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja. 

PIS preporučuje temeljno „kupanje“ stabala uz što veći utrošak vode. Treba voditi računa da radni rastvor prodre do pazuha pupoljaka i svih mesta prezimljavanja štetnih organizama. Samo izvođenje tretmana se preporučuje po suvom i mirnom vremenu, pri čemu temperatura vazduha treba da bude preko 5°C.

Važna napomena: od sledeće nedelje se najavljuje značajan porast temperature (T>15°C) koji će usloviti brzo odmicanje faza razvoja, što je od ključnog značaja kada je u pitanju primena bakarnih preparata koja je moguća kod koštičavog voća samo do početka pucanja pupoljaka! U suprotnom, može doći do fitotoksije mladog biljnog tkiva, ističe PIS.

Naročito treba imati u vidu faze razvoja bresaka i nektarina gde su već prisutni zeleni listići! O aktuelnostima u zaštiti ovih voćnih vrsta pogledati detaljnije regionske preporuke.